Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

 Zag Kia

  Tajna društva

 Tekst 1

  Ekosfera

  Putopisi

  Lepota planete

 

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tajna društva

 

1


 

Deset najmisterioznijih tajnih društava

Izvor: BLIC

Autor: Vesna Marić Brajković

19.09.2010

 

Iako je većina tajnih društava osnovana s relativno realističnim političkim ili religioznim ciljevima, njihovo insistiranje na mističnosti i tajnosti načinilo je od njih predmet bezbrojnih kritika i teorija zavere.

 

Slobodni zidari

Poznati mason, Mark Tven

Masoni su i dalje jedno od najuticajnijih bratskih društava na svetu, koje broji negde oko pet miliona članova. Organizacija je osnovana 1717. godine, ali dokumenta koja se odnose na njihovo postojanje datiraju još iz 14. veka.

Društvo je oformljeno kao bratstvo čiji članovi dele iste filozofske ideje, među kojima i verovanje u vrhovno biće. Uprkos naizgled bezopasnim aktivnostima, slobodni zidari su bili izvrgnuti žestokoj kritici. Teorije zavere dugo su govorile o njihovim okultnim obredima, i čak su se osnivale čitave političke grupe kao znak otpora slobodnim zidarima.

Takođe su i crkve svih veroispovesti kritikovale ovu organizaciju. Sa svojim mnogobrojnim članstvom i različitim ložama raširenim po celom svetu, moderni masoni više ne dele iste univerzalne obrede, kao što je bio slučaj u prošlosti. Međutim, jedan od obreda koji je ostao konstantan jeste inicijacija novih članova. Novog posvećenika predlaže neko ko je već mason, a svaki novi član mora da prođe kroz tri različita stepena, pre nego što dostigne nivo majstora. Članovi takođe imaju posebna pravila međusobnog pozdravljanja, uključujući rukovanje, gestikulaciju i šifre, a na njihovim sastancima zabranjen je pristup onima koji nisu masoni.

Poznati masoni bili su Vinston Čerčil, Mark Tven, Henri Ford, Bendžamin Franklin. Simboli masona su šestar i lenjir.

 

Iluminati, slobodni mislioci

 

Priče o iluminatima se često mogu sresti u literaturi, na filmovima i televiziji. Organizacija je osnovana u Nemačkoj krajem 18. veka. U to vreme, članovi grupe predstavljali su sebe kao red prosvetljenih slobodnih mislilaca.

Štampa se ubrzo okrenula protiv njih, i mnogi su počeli da ih smatraju grupom disidenata čija je namera rušenje vlasti, pa su čak optuženi i za izazivanje Francuske revolucije. Grupa je uskoro rasturena, ali njihov uticaj je ostao vrlo jak, i dugo se pričalo da još uvek deluju iz senke. Zahvaljujući stalnom prisustvu u popularnoj kulturi, mnogi se plaše iluminata i dan-danas.

Moderni teoretičari zavere smatraju da je društvo uspelo da preživi i da danas deluje kao opasna vlada iz senke upravljajući svetskom industrijom i politikom, koja želi da uspostavi novi svetski poredak. Kao pripadnici iluminata navode se porodica Buš, Vinston Čerčil i Barak Obama. Službeni simbol iluminata je piramida, preuzeta od masona, na čijem se vrhu nalazi oko okruženo svetlosnim zracima.

 

Društvo studenata s Jejila „Lobanja i kosti“

Društvo studenata s Jejla „Lobanja i kosti“ bilo je najčuvenija studentska organizacija. Svakog proleća bi primali nove članove. Među njima su se nalazili američki predsednici (Džordž H. V. Buš, Džordž V. Buš), senatori, sudije vrhovnog suda, što je mnoge navelo da smatraju da grupa deluje kao neka vrsta podzemne organizacije i ostvaruje ciljeve političke elite. Nema sumnje da je društvo vrlo bogato. Članstvo u ovom društvu više nije tajna, ali njihovi obredi jesu. Sastaju se dva puta nedeljno, ali šta se dešava iza zatvorenih vrata na njihovim sastancima, nikad nije otkriveno.

Poznat je slučaj kada ih je poglavica plemena Apača tužio, tvrdeći da je kostur Džeronima u njihovom posedu. Pored toga, poznato je da navodno teraju nove članove da ispovedaju svoj intimni život ostatku grupe, i da svakom novom članu daju nadimke. Tako se proširila priča da je Džordž Buš stariji dobio nadimak Magog, koji se daje članovima sa najviše seksualnog iskustva.

 

Sinovi slobode

 

Sinovi slobode ime je grupe disidenata koji su postojali u Americi pre Revolucionarnog rata. Nisu bili tajno društvo u klasičnom smislu. Pre je reč o manjim grupama patriota raštrkanim po kolonijama koji su se ujedinile radi zajedničkog cilja.

Sastajali  su se u Bostonu, ispod jednog bresta koji je od tada postao poznat kao Drvo slobode. Tu su se dogovarali o akcijama otpora, koje su uključivale deljenje letaka, pa čak i neke terorističke aktivnosti. Bostonska grupa bila je najjača među ostalim grupama Sinova slobode. Ali, i druge su bile vrlo aktivne.

Grupa na Rod Ajlandu spalila je britanski teretni brod u znak protesta zbog nepravične trgovine. Ipak, najpoznatiji događaj je takozvana „bostonska čajanka“ iz 1773. godine, kada su članovi obučeni kao Indijanci potopili tovar čaja u Bostonskoj luci.

 

Društvo Tule

 

Za veliki broj tajnih organizacija sumnja se da imaju zle namere, ali Društvo Tule jedno je od malobrojnih koje je to i dokazalo.

Počeli su da se okupljaju u Nemačkoj nakon završetka Prvog svetskog rata, bavili su se okultizmom, ali su se ubrzo transformisali u organizaciju koja je promovisala ideologiju arijevske rase, i koja je zauzela rasističke stavove u odnosu na Jevreje i druge manjine.

Godine 1919. osnovali su političku organizaciju pod imenom Nemačka radnička partija, čiji je član postao i mladi Adolf Hitler. On će preuzeti partiju, koja će se kasnije pretvoriti u nacističku partiju.

Ali, i pre toga, članovi Društva Tule biće uključeni u neke vrlo bizarne aktivnosti. Najčudnija je bila njihova opčinjenost arijevskom rasom.

 

Vitezovi zlatnog kruga

 

Ovo tajno društvo delovalo je u Americi za vreme američkog Građanskog rata. U početku su nastojali da dođe do aneksije Meksika i Kariba. Međutim, kad je rat počeo, preusmerili su svoju pažnju sa kolonijalizma na vatrenu podršku novoosnovanoj vladi Konfederacije. Uskoro su dobili hiljade sledbenika. U severnim državama imali su veliki uticaj. Mnoge novine i javne ličnosti optuživali su simpatizere Juga, uključujući predsednika Frenklina Pirsa, da su pripadnici tajne organizacije Vitezovi zlatnog kruga. Vitezovi se nisu samo bavili tajnim sastancima i misterioznim planovima. Često su formirali odmetničke bande kako bi svoje ciljeve ostvarivali uz upotrebu sile. Član društva bio je i odmetnik Džesi Džejms (na slici). Grupa „vitezova“ je 1860. preduzela neuspeo pokušaj osvajanja Meksika, iako su jedno kratko vreme imali kontrolu nad južnim Novim Meksikom.

 

Crna ruka

 

Crna ruka je bilo ime tajnog društva političkih revolucionara, antiimperijalistički nastrojenih, osnovanog u Srbiji 1912. godine. Grupa je želela da ujedini južnoslovenske narode Evrope u jednu državu. Širili su antiaustrougarsku propagandu i vršili obuku sabotera i ubica. Ova grupa bi verovatno do danas bila zaboravljena, da nije bilo njihovog učešća u jednom od najvećih događaja 20. veka. Godine 1914. organizovali su ubistvo austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda, kada je pred vojvodin automobil u Sarajevu istupio Gavrilo Princip i ubio ga. Ovo ubistvo bilo je povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

 

Hašašini – Red ubica

 

Hašašini ili „nizari“ bili su misteriozna grupa muslimanskih ubica koja je delovala na Bliskom istoku tokom 13. veka. Osnovali su je muslimani šiiti, koji su se odvojili iz veće organizacije i povezali u red, kako bi osnovali utopijsku šiitsku državu. Zbog malobrojnosti, koristili su gerilsku taktiku protiv neprijatelja, uključujući špijunažu, sabotažu i politička ubistva. Postavili bi odlično obučene krtice u neprijateljska uporišta, sa instrukcijama da napadnu samo kada za to dođe pravo vreme.

Bili su poznati po izuzetnoj diskreciji, koja se ogledala u minimalnim civilnim žrtvama. Kako priča kaže, neprijateljske vođe bi se često budile ujutru i zaticale nož položen na jastuk, sa porukom „imamo te“. Legenda o njima brzo se raširila, i pre nego što su Mongoli konačno uništili ovu grupu, postali su poznate ubice po ugovoru, koji su radili prljave poslove za onoga ko bi ih unajmio, a među njima je bio i kralj Ričard „Lavlje srce“.

 

Bilderberška grupa

 

Bilderbeška grupa nije tajno društvo po definiciji, ali deluje pod velom misterije, što je grupu učinilo predmetom mnogih teorija zavere. Grupa je osnovana 1954. godine, i od tada se njeni članovi okupljaju svake godine na ekskluzivnoj konferenciji na kojoj se okupljaju svetski lideri, bankari, ekonomisti i medijski moguli. Konferenciji mogu prisustvovati samo oni sa pozivnicama. Grupu su osnovali ljudi zabrinuti zbog širenja antiameričkog raspoloženja posle Drugog svetskog rata, ali, tokom godina, njihove rasprave pretvorile su se u šire diskusije o postizanju uzajamnog razumevanja među raznim kulturama.

Bilderberška grupa osporavana je zbog jednog ključnog razloga: na njihovim konferencijama nije dozvoljeno prisustvo medija, niti izdaju saopštenja sa svojih konferencija. Takva vrsta tajnovitosti, kao i ona vezana za opsežne mere bezbednosti na mestima na kojima se konferencije održavaju, što često podrazumeva naoružane čuvare, policiju, pa čak i borbene avione koji patroliraju nebom, izaziva oštre kritike. Na konferenciji 2009. godine održane u Grčkoj, učestvovali su grčki premijer Kostas Karamanlis, švedski šef diplomatije Karl Bild, američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, predsednik Svetske banke Robert Zelik...

 

Red istočnog hrama

 

Ordo templi orijentis je mistična organizacija osnovana početkom 20. veka, po uzoru na manje tajne „slobodne masone“, a oslanja se na ritualne i okultne obrede, koji služe kao sredstvo uz pomoću koga se članovi penju na hijerarhijskoj lestvici unutar organizacije.

Opšte filozofsko načelo im je bilo verovanje u ezoterične principe novog doba, kao metode za ostvarivanje pravog identiteta osobe. Čuveni okultista i ekscentrik Alister Krauli sastavio je manifest „Misterija mistika maksima“, a kasnije je postao njen vođa.

Posle njegove smrti, uticaj i popularnost reda počeli su da blede. Društvo i danas postoji, i ima različite podružnice rasute po svetu, uglavnom u SAD, Velikoj Britaniji i nekim delovima Evrope. Kako je popularnost Alistera Kraulija rasla, tako su učenja društva Ordo templi orijentis bivala poznatija javnosti. Delovanje društva danas je manje tajno, nego u prošlosti. Ali to ne znači da i danas ne upražnjavaju neke bizarne obrede. Glavni među njima je fiksacija članova društva za čovekovu seksualnost, posebno njihovo učenje o „obožavanju falusa“ i magiji masturbacije.

 

 

 

 

 

Vrh strane

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2010 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 02:23