Stranice

 

  Naslovna

  Baragnir Zag Nehar

  Sveta Magija

  Svete Knjige

 Biblioteka

 Arhiva

 Zag Kia

  Tajna društva

 Tekst 6

  Ekosfera

  Putopisi

  Lepota planete

 

  Zvezdarijum

 Kalendar

 Galerija

 Multimedia

 Psyradio FM

 Chat

 Linkovi

 Alexanthorn

 Kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tajna društva

 

6


 

Viminacijum: Tajni kongres masona Francuske

Autor: Marko LOPUŠINA
Izvor:
NOVOSTI

17.03.2011

 

Slobodni zidari Velikog orijenta Francuske krajem prošle nedelje održali tajni kongres u Srbiji. Oko 300 majstora održalo ponoćni obred i dogovorilo se da otvore nove lože u Srbiji

Starešine Velikog orijenta Francuske i Žan Stavrević

Kada su se prošlog petka u Beogradu pojavile starešine Velikog orijenta Francuske kao da je počeo da se odvija mistični scenario iz knjige "Da Vinčijev kod“. Konferencija za novinare ove obedijencije slobodnih zidara, koja je održana u Nebojšinoj kuli, bila je javna, ali je zato kongres Velikog orijenta Francuske, održan 11. i 12. marta bio tajan.

Žan Stavrević, član Vrhovnog saveta VOF-a ekskluzivno za "Novosti“ otkriva da je kongres Velikog orijenta Francuske održan u Muzeju Viminacijum.

- Na masonskom obredu, u velikom šatoru napravljenom u Viminacijumu, prisustvovalo je tri stotine braće u keceljama. Došli su iz Francuske, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH, Belgije i Švajcarske. Naš obred ili radovi, kako mi to kažemo, obavljen je u subotu iza ponoći. Bio je to francuski ritual slobodnih zidara. Imali smo i konferenciju na kojoj smo se bavili unutrašnjim pitanjima organizacije naših loža u Srbiji i jugoistočnoj Evropi.

Stavrević je Srbin sa 32. masonskim stepenom, jako visoko kotiran u evropskoj masoneriji. Član Bratstva slobodnih zidara postao je 1979. godine. Kako nam je rekao, Veliki orijent Francuske je jedna od najvećih obedijencija u Evropi. Ima 1.250 loža u 17 regija i oko 60.000 masona. Regija Pariz 4, koja okuplja masone iz zemalja jugoistočne Evrope i ima 26 loža - devet iz Srbije i još 17 u drugim državama.

- Veliki orijent Francuske je u prvu srpsku ložu „Zora“ uneo svetlost 1992. godine. Potom je aktivirana loža "Vernost“ 2000. godine i loža „Ujedinjenje“ 2006. Naime, mnoga braća su sredinom devedesetih, kada se raspala Velika loža Jugoslavije, prešli kod nas. A neki prelaze i sada kada se raspadaju njihove tek osnovane Velike lože. Kako je Bratstvo slobodnih zidara u Srbiji mlado, kako su neki ljudi tek postali veliki majstori, nestrpljivi su i žele stalno da vladaju, što izaziva svađe u ložama i seobu braće u našu obedijenciju - kaže Stavrević.

Iz Francuske je na masonski kongres stiglo 49 slobodnih zidara, koji su sa sobom poneli svoje masonske kecelje i ostale regalije. Dobri poznavaoci masonerije tvrde da je pojačana aktivnost Velikog orijenta Francuske posledica namere ove obedijencije da umanji uticaj engleskih masona u Srbiji i poveća broj svojih loža. Ima stručnjaka koji tvrde da je Veliki orijent Francuske naklonjen ruskoj masoneriji i da je došao u Srbiju kao prethodnica premijera Vladimira Putina.

- Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin nisu slobodni zidari. Mi nemamo veze sa Rusima na vlasti, jer se ne bavimo politikom - demantuje ove tvrdnje Žan Stavrević.

Žan Stavrević je veliki majstor 32. stepena u loži "Pariz 4“, u kojoj je nekada bio starešina. Rođen je u Parizu 1942. godine. Otac mu je iz Makedonije, a majka iz Slavonije. Po profesiji je atomski inženjer. Doktorirao je 1980. godine na temi o privatizaciji u Poljskoj, kada je to bila velika naučna teorija. Oženjen je i ima dve ćerke, koje ne govore srpski.

Domaćin francuskim masonima u Srbiji bila je masonska loža „Ivanjski venac“ iz Sremske Mitrovice, koja je na kongres pozvala i mnoge ugledne Srbe, slobodne zidare iz srpskih obedijencija. Većina nije došla na ponoćni ritual masona u Viminacijumu. Naš sagovornik Žan Stavrević ne želi da nam saopšti imena starešina loža u Srbiji i njihovih gostiju, jer je i to masonska tajna.

- Veliki orijent Francuske u Srbiji ima devet loža. Samo u Beogradu imamo 6 loža, radionicu za odoru i masonski hram kod hrama Svetog Save. Mi smo jako zadovoljni što u Srbiji postoji interesovanje da otvorimo još četiri lože - objašnjava Žan Stavrević.
I priznaje da Veliki orijent Francuske planira da uskoro „unese svetlost“ u nove lože srpskih masona u Subotici, Nišu i Beogradu. Uz to veliki majstor Žan Stavrević ima i jednu neobičnu želju:

- Voleo bih da kao slobodni zidar organizujem paradu masona u Beogradu i da sa majstorskom keceljom prošetam Terazijama. Hteo sam to letos da uradim, ali mi je jedan brat rekao: "Nemoj sada, nije dobar trenutak!“ - kaže Žan Stavrević, Srbin iz Pariza i član Vrhovnog saveta Velikog orijenta Francuske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh strane

 

 

Sva prava rezervisana

Copyright © 2011 by Alexandar Thorn

Poslednje izmene: 23-01-2013 02:23